22.05.2008

22 05 2008

Torstaikisat Sääksissä. 2 tuntia vesillä oloa ja kovaa kisatreeniä.

But the First thing First:

Sain houkuteltua 67-vuotiaani isäni surffaamaan!!! Hän on viimeksi ollut vesillä purjelaudalla vuonna 1983 eli 25 vuotta sitten!!! Soitin hänelle iltapäivällä ja sanoin, että ois muuten aika sinunkin aloittaa surffaus uudestaan. Tunti tästä isäni oli rannassa ja rikasin hänelle Severnen 6m2 Focuksen ja laudaksi Starboardin Rion eli sama paketti kuin millä Navigaren toimittaja Matias on opetellu. Vähän yli tunnin hän oli vesillä ja kaikki käännökset onnistui ja inhottavalla shiftaavalla maatuulellakin hän pääsi rantaan takaisinkin. Isä ihmettelikin, miten helpon tuntuisia välineet nykyisin on!

Alkuun näytti oudolta, kun isä seisoi hirveän takana laudalla (myös vastatuulella)…en tiedä, oliko hänelle jäänyt lihasmuistiin vanhoilta laudoilta tälläinen asento?! Vähän ajan kuluttua alkoi löytymään oikeanlainen asento vaikkakin hiukan jäykkä (no – ilman pientä jäykkyyttä tuskin minuakaan olisi olemassa =))) ) . Dani opetti pappaansa sillä aikaa, kun minä vedin 2 starttia Serenityllä. Oli hienoa, kun vesillä oli 3 sukupolvea meidän sukua. Harmi, etten kerinnyt ikuistaa muuta kuin rannalla otetun kuvan. Isäni kyllä totesi, että ”hei, tässä on koko kesä aikaa…!!!” Isänihän aikoinaan – 70-luvulla opetti minut surffaamaan opeteltuaan ensin itse. Samalla laudalla seisoimme ja hän kädestä pitäen näytti, mitä pitää tehdä. Hienoja muistoja =). Nyt teen samaa omille lapsille – pistän ”hyvän kiertämään”!

Mutta kisaan: Meitä starttasi kymmenkunta pitkän laudan taitajaa. Itse otin Serenityn ja 11m2 Overdriven (FEX-riki). Kisaan lähti mukaan rakas rehti kilpakumppanini Seppo Lehti FIN-23, jonka kanssa olen taistellut voitoista monet kerrat -80-luvulta saakka . En tiedä, kuinka voitot ovat jakaantunut Avoimessa luokassa kohdallemme…on varmaan olleet fifty-sixty. Seppo on tosi kova kokenut kisaaja, joka tietää jokaisen metkuni jo pienestä liikkeestäni laudan päällä. Niin tiedän myös minä hänestä!!! 😉 Seppo starttasi pyöreäpohjaisella Lechnerillä ja 12,5m2 Neil Pryden -04 purjeella (se harmaa isomastotaskuinen).

Molemmat lähdöt olivat toisintoja toisistaan. Alkuun isolle saarelle pitkä paapuurin slööri, Serenity johti. Isolta saarelta pikku saarelle styyran slööri, Serenity kasvatti johtoaan. Pikku saarelta pitkä kryssi maaliin, Lechneri otti kiinni jo alkuvaiheessa ja ajoi ohi. Maali oli rannan läheisyydessä, jossa tuuli heikkeni ja shiftaili, Serenity otti kiinni, mutta ei tarpeeksi, Lechner voitti puoli minuuttia – minuutti molemmissa lähdöissä. Tuulta oli 1- 5 m/s. Kryssiosuudella tuuli sen verran, että Lechnerin sai upeaan kanttiplaaniin, jolloin nousukulma oli reilusti parempi kuin Serenityllä. Paapuurin kryssi oli tosi takkuinen – miksi?!

Mitä opin tänään?

Alle 6 m/s tuulessa Serenity kulkee slöörillä ja lenssillä paremmin kuin pyöreäpohjainen lauta kokeneen kuskin alla, mutta vastatuulella se häviää pyöreäpohjaiselle, jos kuski pääsee ajamaan trapetsissa ja kanttiplaanissa.

Mitä tehtävä seuraavaa kertaa varten:

Laita pidemmät trapetsinarut (duunaa itse narusta ja putkesta vapaasti heiluvat). Opettele vastakäännöksiä, jotta et menettäisi liikaa aikaa laudan heikommassa linkissä. Testaa, mikä on loppujen lopuksi paras kanttikulma kryssiä ajettaessa..ehkä yritin liikaa kantilleen ja vastaiseen?! Toinen vaihtoehto on jatkoa ajatellen ajaa Serenityllä alle 4 m/s tuulessa, kun tuuli menee yli 4 m/s, vaihda pyöreäpohjainen Davidsson alle.

Tasapohjaiset kölilliset ratalaudat hävisivät vielä halssilla kuin halssilla . Tuulta pitäisi olla varmaan yli 6 m/s, jotta ne pääsisivät edelle. Slöörit pitäisi plaanata täysiä, jotta ne pääsisivät oikeuksiinsa.

Tässä pieniä pohdintoja jatkoa ajatellen. Oli kiva ottaa ”turpiin” Sepolta – se kasvattaa ja opettaa – ilman sitä ei tapahtuisi kehitystä!!! That’s True!

Loppuun kuva surffaavasta kolmesta sukupolvesta (RESPECTIÄ FAIJALLE!!!)

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

4 responses

23 05 2008
haq

Hyvää bloggausta taas! Onnea huomiseen kisaan. Onko toi tän kesän surfmuotia käyttää 15v vanha trapaa?

23 05 2008
Pasi

Respektiä koko kolmelle sukupolvelle – kerrassaan mahtavaa!

23 05 2008
haq

Niin ja millaisia eroja on tuossa fex-rikissä kun vertaa code rediin näin harrastelijan näkökulmasta?

23 05 2008
blinifin6

haq: Kiitosta vaan, toivotaan vaan, ettei tuulisi ekassa kisassa liikaa. Retrotrapetsit ovat muotia! =) …ja miksi vaihtaa uudempaan, kun vanha toimii!? Pitäis löytää aivan samanlaiset ominaisuudet omaava trapetsi, jotta ottaisin käyttööni. Pitää testailla ihan käytännössä. Noi trapetsit ovat -80-luvun loppupuolelta.
Fex-rikeistä: puomi voi antaa ehkä vähän periksi; on alupuomi. Masto on 75 % hiilikuitua eli ei 100%:a – sulla jää rahaa muihin välineisiin enemmän. Toimii täysin. Purjeessa on 3 camberiä. On kevyt. En ole ajanut Code Redillä, en osaa verrata. Lipastin Antti käyttää sitä.

Pasi: Jep! Hyvä fiilis!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: