RACEBOARD SM HAMINA

RACEBOARD LUOKAN SM-KILPAILUT HAMINASSA 23.-24.08.2008

Kirjoitan taas tätä kilpailuraporttia pari päivää kilpailujen jälkeen, joten kaikki tapahtumat eivät ole aivan täysin tuoreessa muistissa…Lauantaina oli viiden lähdön jälkeen vielä iltapalan, saunan jälkeen kilpailijakokous, joka venyi puolille öin, joten kaikki ne ajatukset, jotka olisi ollut hyvä kirjoittaa koneelle jäi kirjoittamatta – oli pakko tehdä kompromissi, joko nukkua hyvin ennen sunnuntain kisoja tai sitten kirjoittaa aamuyön tunneille lauantain tapahtumia…No – päätöksen teko ei ollut hankala, joten päädyin ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Niin kuin kerroin heti kisojen jälkeen, kauden päätavoite on saavutettu: SM-KULTAA 9,5 m2 luokassa ja ranking voittokin näyttää jo aika selvältä ennen viimeistä kisaa!!!

Mutta kuinka tähän päädyttiin…

Lauantai 23.08.2008

Olimme saapuneet Danin kanssa edellisenä iltana kisapaikalle. Jotkut olivat ottaneet löysiä pois perjantain kovassa kelissä. Lauantaiksi ennustettiin hiukan heikompaa keliä. Harmi – sillä tässä luokassa minulle sopii kaikista parhaiten kovat tuulet. Olimme Danin kanssa päättäneet, ettei hän osallistu kilpailuun mukaan, vaikkakin hän olisi saanut laudan seuralta lainaksi. Halusin minimoida kaiken turhan stressin pois, joka voisi vaikuttaa omaan suoritukseeni. Kauden aikana olimme huomanneet, että Danillakin tulevat rajat vastaan tietyssä kelissä sekä formuloissa että Raceboardissa. Kuka silloin katsoo Danin perään? No – tietty minä ellei kisajärjestäjät kerkeä apuun. Raceboard luokka ei ole Danin favorittejä, joten ajattelin myös, että miksi minun pitäisi pakottaa poikaa ”syömään läskisoosia, jos se ei tykkää siitä”! Eihän kukaan pakottanut Naaliakaan ajamaan Tuusulanjärvellä kölillisellä ratalaudalla vaan poika halusi harjoitella kelillä kuin kelillä kölittömillä pikkulaudoilla. Danilla on kaikista lähimpänä sydäntä tällä hetkellä kölittömät laudat, formuloista freestylelautaan. Tiedän, että kaikki Reiskakuskit ajattelevat, että Raceboard laudalla ajaminen opettaa ymmärtämään tuulen käyttäytymistä ja purjehtimista. Näinhän se toki on…Mutta antaa pojan nauttia surffauksesta ja aika näyttää, mihin hän loppujen lopuksi päätyy. Mielestäni ollaan oikealla tiellä tällä hetkellä, kun katsoi lauantaina Danin nautiskelua 111 litraisella iSonicilla ja 7,5 m2 Severnen Overdrivellä kisa-alueella. Epäilen, että kaikki muutkin ovat samaa mieltä asiasta, kun katsoivat Danin ajoa?!

Rata-alueelle menimme heikossa tuulessa. Pitkissä trapetsinaruissa pystyi kuitenkin roikkumaan ihan hyvin krysseillä ennen starttia. Kisaajia oli kaiken kaikkiaan ilmoittautunut 23 kpl, 10 kpl avoimeen ja 13 kpl 9,5:een. Ihan hyvä määrä ja ensi vuonna nousee! Olin laittanut isomman 60 cm RS:X:n evän lautaan – hyvä valinta! Startti – ei niin hyvää lähtöä kuin olisin halunnut. Lähdimme Radovanin (Slovakia) kanssa peräkkäin liikkeelle. Isot purjeet painoivat päälle ja häiritsivät vapaita tuulia. Ylämerkillä ei hyvin, olin varmaan omassa luokassa 5. ja koko porukan kymmenennen paikkeilla. Myötätuuliosuus ja porukkaa kiinni ja ohi. Tämä jengi ei osaa ollenkaan pumpata ja ajaa lenssiä! Seistään jäykkänä paskana ja heilutellaan ihan niin kuin vain huvikseen purjetta. MASTO IHAN ETEEN, OMAA PAINOPISTETTÄ LAUDALLA ETEENPÄIN JA JOKAISELLA TEHOKKAALLA PUMPPAUKSELLA SIIRRETÄÄN PAINOPISTETTÄ ETEENPÄIN POLVET KOUKUSSA. AALLOISSA EI AJETA SUORAA LENSSIÄ VAAN HIUKAN POISPÄIN TÄYSMYÖTÄISESTÄ JA PUUSKIA JA AALTOJA SEURATEN. JIIPPEJÄ AINA, KUN NÄYTTÄÄ SILTÄ, ETTÄ PUUSKAT LÄHESTYVÄT TOISELTA PUOLELTA RATAA TAI KUN HYVÄT MYÖTÄAALLOT KEHITTYVÄT JA TEHOKKAITA VETOJA EI MITÄÄN TYHJIEN PUSSIEN HEILUTTELUJA! VÄLILLÄ KANNATTAA AJAA CLEW FIRSTINÄKIN AIKA PITKÄÄNKIN AALTOLIUN AIKAAN SAAMISEKSI ENNEN KUIN JIIPPAA. Alamerkillä oman luokan toisena vain Timi minun edelläni. Vastatuuliosuus ja Timin kiinniottamista. Muutama selvä tuulenkääntymä, jotka otin. Sivutuuliosuudet ja kova pumppaus. Timin laudan perä lähestyi, vaikka kundi painaa noin 17 kg minua vähemmän. Liikerata on kuitenkin Timillä lyhyempi pitkissä pumppauksissa. Jiippimerkki ja Timin ohi. Maaliin ensimmäisenä ja koko porukan viidentenä. Huh! Ei ollut helppoa. Radovan maaliin 9,5:ssä kolmantena ja koko porukan yhdeksäntenä. Sundelin nuorimmainen oli näyttänyt myrskyn merkit heti ensimmäisessä lähdössä ja kyykyttänyt ennen niin voittamatonta rakasta kilpakumppaniani Seppo Lehteä jättäen hänet toiseksi. Seppo vaikutti pelimerkkinsä hävinneeltä jo heti 1.lähdön jälkeen. Voivotteli Tomasin keveyttä ja vauhtia.

Toinen lähtö Back to Back. Samat kuviot kuin ensimmäisessä lähdössä. Samat kisaajat pyrkivät lähtemään aivan veneen tuntumasta. Eteenpäin ajoa ja peruutusta, tuulensilmään nostattamista ja taas peruuttamista. Rado otti taas parhaimman lähdön, aika riskirajoilla mentiin lähtölinjan kanssa. Minä seurasin perässä. Sitten taas isompien purjeiden alta väistämisiä ja vapaisiin tuuliin. Rado johti luokkaa ja samat isot purjeet edellä yläpoijulla. Lenssille siirryttäessä isot purjeet jäivät taas kuin seisomaan paikalleen ja minä pumppasin ohi useasta ja Radoa kiinni. Tuuli nousi toisella kryssillä ja pääsin johtoon. Yläpoijun läheisyydessä viimeisellä Laylinehalssilla sitten se tapahtui sama kuin Hangon rankingeissä. Tuuli nousi n.kuuteen metriin sekunnissa ja lauta / evä alkoikin viemään miestä miten sattuu. Nousukulma laski enkä saanut minkäänlaista asentoa ajamiseen. 60 cm evä oli siis tullut liian isoksi! Painoin väkisin ja pääsin ylämerkille samoissa ”yhden kryssin miehen” = Kalen ja Radon kanssa. Köli sisään, masto taakse ja takalenkkeihin ja trapetsinaruihin. Pystyin hallitsemaan laudan ja evän ja siirryin johtoon ennen jiippipoijua. Saavuin maaliin luokan voittajana ja koko porukan 4., Rado 2. ja Kale 3.. Tero voitti avoimen lähdön ennen Sundellia. Seppo jätettiin koko jengin kahdeksanneksi!? Rantaan syömään ja evän vaihtoon. Keli oli noussut noin 6-7 m/s. Alkaa olemaan mun keli, ajattelin. Kaksi lähtöä ja kaksi voittoa – Hyvä alku!

Nopeasti hiilihydraattipitoista ruokaa suuhun ja paljon juomista. Olin juonut reppuni tyhjäksi – 1 1/2 ltr Lidlin keltaista urheilujuomaa. Danikin saapui rantaa. Hän oli ollut tuomariveneessä kuvaamassa. Nyt hän halusi päästä vesille iSonicilla. Autoin purjeen rikauksessa ja lähdin vesille puolen tunnin lipun laskettua. Tuuli oli noussut kivasti. Oli oikein nautiskelun tunnetta. Säästelin kuitenkin trapetsinaruja, jotka olivat kulumassa puhki. Pitää vaihtaa seuraavan rannassa käynnin aikana. Lähtö ja vapaisiin tuuliin. Nyt tuntui hyvältä! Taisin johtaa omaa luokkaani koko kisan ajan. Sivutuuliosuuksilla masto takana ja takalenkeissä täyttä vauhtia…tai ei ihan vielä. Maalissa heti Tomas Sundellin avoimen luokan voittajan jälkeen koko porukan toisena ja oman luokan voitto.

Kolme lähtöä – kolme voittoa!

4.lähtö. Otin jo aika vapautuneesti. Joka olikin sitten virhe. Ylämerkille tultaessa minut ajettiin Laylinestä yli. Ajoin styypuurilla ja samalla linjalla hiukan yläpuolellani muutaman metrin päässä tuli Tero isolla purjeella. Yritin huudella, että ”mä käännyn – anna tilaa!”, mutta mitään suunnan muutoksia ei näkynyt. Tero käänsi ja minä heti perään. Ylämerkille tultaessa jouduin laskemaan kurssia alaspäin monet kerran – olin ajanut liikaa yli. Rado, joka oli kääntynyt minuutti sitten paapuurille, pääsi aivan suoraan poijulle. Minuutin ero. Hemmetti! Onneksi alkaa lenssi! Otin Radon kiinni melkein ja heittelin useita nopeita jiippejä. Yhdessä aivan yksinkertaisessa jiipissä sormet lipes puomista ja purje kastui. Rado pääsi karkuun ja en saanut häntä enää kiinni loppuosuuksilla. Harmitti! Kaksi mokaa samassa lähdössä!!! Rado voitti 9,5:n ja minä toinen ollen koko porukan 5..

Rantaan ja taas pientä syömistä ja juomista. Reppu oli taas tyhjä. Dani tuli myös rantaan. Hän oli vedellyt iSonicilla täydessä plaanissa näiden kahden lähdön ajan. En vaihtanut muuta kuin lämpimämmän puvun päälle. Mysticin luolamiesasu alkoi käydä kylmäksi. Se päällä on hyvä pumpata, sillä hiki haihtuu saman tien tuulessa. Otin Rip Curlin shortien päälle – tuntuipa hyvältä lämmin ja kuiva puku!

Viides lähtö. Tuuli oli heikentynyt. Minulla oli kuitenkin vielä Phantomin oma 48 cm evä alla. Hyvin tuntui kulkevan tuulen ollessa noin 4-5 m/s. Voitin oman luokkani ja koko porukan 6.. Kilpailijat lähetettiin rantaan – kisat ohi tältä päivältä. 5 lähtöä, 4 voittoa ja 1 kpl 2.sija.

Illalla pizzeriassa kana-ateria ja paljon juomista – fantaa. Olin juonut 5 lähdön aikana kolme repullista urheilujuomaa eli 4,5 litraa!!!! Plus rannassa juomiset eli varmaan jotain kuusi litraa!!! Aika paljon. Jouduin kusemaan kyllä varmaan lähtöjen välillä ainakin 5 – 7 kertaan. Lyhyessä puvussa se onnistuu lahjetta nostamalla ;-). Illalla oli vielä sauna ja kilpailijakokous, jossa päätettiin seuraavan vuoden kisa-asioita. ”Aivan sama” – juurtui Sepon ikuiseksi sloganiksi! Tais olla viime kertainen Haminan reissu Sepolla mielessä, jossa kaikki ei ollutkaan ”aivan samaa”… 😉

Sunnuntai

Yöllä oli tuullut vielä ihan reippaasti. Olin nukkunut alkuyön huonosti johtuen varmaan siitä huimasta urheilujuoma määrästä, jota olin varastoinut elimistööni. Pitääkin lantrata tämän päivän lähdöissä jatkossa sitä vedellä. Tuuli oli kääntynyt maatuuleksi. Rata-alue tehtiin huitsin nevadaan, jonne kesti matkata lenssillä yli puoli tuntia. Lähtöä siirrettiin jonkin verran. Järjestäjät sanoivat tuulta olevan noin 4 m/s. Voihan nenä! Jos tuuli nousee ja ajetaan 2 lähtöä Back to Back, olen pulassa ison evän kanssa. Pelataanpa varman päälle ja otan pikku evän. Näin tein ja lähdin vesille. Matkalla ripotteli vettä ja tuuli heikkeni 2-3 m/s. Voi ei! Tämä ei tule olemaan hauskaa! Lykkäysviiri nousi hetkeksi ja sitten radalle. Timi otti uskomattoman hyvän lähdön ja ekan kryssin. Oli ihan kärkikolmikossa koko porukasta. Seurasimme Radon kanssa toistemme tekemisiä koko ajan. Ensimmäisellä kryssipoijulla minut ajettiin taas hankalaan tilaan aivan poijun tuntumassa. En päässyt nousemaan aivan poijulle, joten jouduin heittämään vendat suoraan Kalen eteen, joka pumppasi lautani yli ja huutaen protestia. Siinä samasssa rytäkässä kaatui myös Veka. Ei auttanut kuin alkaa miettiä, missä heitän sakkokierrokset. Pumppasin lenssillä Kalen ohitse huutaen, että ”Mä kuittaan mokani kohta!” Lenssillä monen ohitse ja heti alamerkin jälkeen venda ja sakkokierrokset ja sain Jounin vielä todistamaan, kun hän tuli lenssiä alas. Timi voitti 9,5:n ja minä pumppasin slöörillä Radon ohi ollen toinen maalissa, koko porukan 5. tai 6.

Tunsin kuinka pieni evä ei riittänyt ajamiseeni. Kryssillä en pysynyt suunnassani ja lauta oli levottoman tuntuinen kuin etsien tukea laudan peräpäästä, jota sieltä ei tullut tarpeeksi!

Päivän toinen lähtö vieläkin heikommassa tuulessa – Rado voitti sen ja minä toinen 9,5:ssä. Hmm…tänään 2 lähtöä ja molemmissa toinen, mutta molemmat lähtövoitot menivät eri henkilöille, Timille ja Radolle. Taitaa riittää kokonaiskisan 9,5 luokan voittoon!!! 7 lähtöä, joissa 4 voittoa ja 3 kpl 2.sijaa. Kaksi lähtöä saadaan tiputtaa pois 7:stä.

Rantaan. Eipä taida aika riittää yhteenkään lähtöön enää…rantaan ajoon meni 40-45 minuuttia maatuulella. Rannassa aivan pläkä – kyllä tämä on tässä! Kannoin kamat autolle ja pian nousikin ”NO MORE RACES TODAY”-lippu! Olin voittanut Suomenmestaruuden 18 vuoden tauon jälkeen! Hienoa! Tästä on hyvä jatkaa!

Mistä en ollut tyytyväinen omassa ajamisessani:

huonoja lähtöjä, Rado otti parempia kuin minä! Ihan kuin varmistelin vain…

kaksi kertaa ajatettiin yli Laylinen, olisin voinut vendan asemasta jiipata ja päästä alakautta ajattajani ohitse!

yksi purjeen uittaminen

yksi kolari ja sakkokierrokset! Harjoittele nopeita sakkokierroksia!

Advertisement

3 responses

29 08 2008
japefin98

Hienoa Blini !!!

Lähes täydellinen viikonloppu, joka riitti himoitsemaasi mestaruuteen.
Näitä sun raportteja kuin lukee, tuntuu siltä kuin olisi itse ollut mukana kisoissa. Samalla oppii paljon kisaamisesta, vaikka ei ole edes vesillä.
Harvinaista herkkua, kiitos siitä.
Tsemppiä Ranskan turneelle teille molemmille, nauttikaa matkasta.

31 08 2008
blinifin6

Kiitti Jape!

Harmi, kun et päässyt itse kisaan mukaan! Välillä joutuu vaan tekemään vaikeita päätöksiä ja jättämään kisoja väliin…

Kaikista parhaimpia raportteja saisin aikaiseksi, jos pystyisi siirtämään ajatukset heti kisapäivän jälkeen koneelle, mutta kun se ei vaan onnistu… Jälkikäteen kirjoitetuista rapsuista unohtuu asioita, joita olisi hyvä jakaa muidenkin kanssa…ihan vaikka opetusmielessä!

Meinaamme torstaina tulla Danin kanssa Geminillä torstaikisaan. Mutta kiitoksia jo etukäteen toivotteluista. Teemme parhaamme, niinkuin Jouko Arvo sanoi ennen kuin voitti Kallan Kierron 😉 !

Blini

29 09 2008

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: